Diyarbakır kenti tarihi ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin ve Dünyanın en köklü kentlerindendir. Kent, günümüzde modern bir kültür, sanat ve bilim kenti olma yolunda önemli mesafe kat etmiştir. Diyarbakır’da düzenlenecek bir belgesel ve kısa film yarışması kentin Dünya ve Türkiye kültür sanat alanı için önemini bir kez daha hatırlatacaktır. Şehrin, yeniden toplumsal hayata kazandırılan tarihi bölümleri kadar modern şehircilik anlayışıyla inşa edilen yeni bölümü de kültür sanat ve konaklama olanaklarıyla keşfedilmeyi beklemektedir. Dicle Üniversitesi elli yıllık geçmişiyle kentin kültür ve bilim alanındaki merkezi konumundadır. Şehirde düzenlenecek kültür sanat etkinlikleri üniversite öğrencilerinin katkısıyla yüksek kaliteye ulaşabilecektir. Öğrencilerin Türkiye ve Dünya ölçeğindeki sanatçıların eserlerini takip edebileceği festivaller onların entelektüel zenginleşmesi için önemlidir. Üniversite öğrencilerinin katılabileceği belgesel ve kısa film yarışması ise onların kendilerini Türkiye ve Dünyaya tanıtabilmeleri için fırsat olacaktır. Gençler, nitelikli eserlerle dünya ölçeğine gelebileceklerini anlayabileceklerdir.
Diyarbakır şehrinde düzenlenecek bir kültür sanat festivali şehrin sosyal hayatına dinamizm katacaktır. Şehirde yer alan sanayi ve hizmet sektörünün desteğinin alınması ile şehirdeki sinema sektörü hareketlenecektir.
Diyarbakır kentinin tarihi dokusu ve kültürel mirası sinema sektörü ve yönetmenleri için yepyeni sanatsal olanaklar sunmaktadır. Kentin bu yönünün uluslararası boyutta tanıtımı Diyarbakır’ın yeni sinema projelerinin gerçekleştirilmesi için gündeme gelmesini sağlayabilecektir. Kentte yerleşik genç sinemacı adaylarını festivale katkı için yeni film projeleri hazırlamada teşvik edecektir.
Kentin tarihi dokusu ve kültürel geçmişi belgesel alanında önemli olanaklar sunmaktadır. Diyarbakır’ın kültürel mirasının dünya ölçeğinde en etkin sunumu nitelikli belgesel eserlerle olabilecektir. Diyarbakır’ın genç sinemacılarını belgesel alanında katkı sunmaya teşvik edecek bir belgesel yarışması ise kültür ve sanat alanındaki araştırmacı ruhu ortaya çıkaracaktır. Dünya ölçeğinden belgeselcilerin katılımı ise Diyarbakır kentinde yaşayanlara dünya ölçeğindeki kültür sanat gündemi ile ilgili bilgi verecektir. Sosyal ve kültürel alanda insanlığın ortak beklentileri ve hedefleri ile ilgili bilgi edinilmesini sağlayacaktır.
Uluslararası Dicle Belgesel ve Kısa Film yarışması, akademi ve kültür sanat sektörlerinin uluslararası buluşma platformu olarak Diyarbakır kentine ve Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir entelektüel girişim olacaktır. Yörenin uluslararası değerlerle buluşacak kültür ve sanatını Türkiye’ye ve dünyaya sunacaktır. Diyrabakır’ın Türkiye’nin ve dünyanın sinemasına sunacağı bu hizmet tüm Türkiye için en güzel anıların yaşanmasına fırsat verecektir. Türkye’nin büyüyen görsel-işitsel sektörüne nitelikli katkılardan birini sunacaktır.
Awards & Prizes
En İyi Ulusal Kurmaca Film Ödülü 15 Bin Türk Lirası
En iyi Uluslararası Kurmaca Film Ödülü 15 Bin Türk Lirası
En İyi Belgesel Film Ödülü 15 Bin Türk Lirası
Her üç kategori için, en iyi 2. Film ve en iyi 3. Film belirlenip eser sahiplerine plaket takdimi yapılacak ve SineAkademi tarafından düzenlenecek olan Senaryo yazarlığı, Görüntü Yönetmenliği ve Kurgu atölyelerinden tercih edilen bir atölyeye ücretsiz katılım imkanı sunulacaktır.
Rules & Terms
3. ULUSLARARASI DİCLE KISA FİLM VE BELGESEL FESTİVALİ ŞARTNAMESİ
MADDE 1: AMAÇ
28-30 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 3. Uluslararası Dicle Kısa Film ve Belgesel Festivali, ticari bir amacı olmayan kısa film yapımlarını desteklemeyi, kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel sinemanın ulusal çaptaki gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Festival, yurt içi ve yurt dışındaki sinemacıları bir araya getirerek kültürel ve sanatsal etkileşimi artırmayı amaçlamaktadır.
Bu festival kapsamında düzenlenecek olan kısa film yarışması, sinema sanatının çeşitli türlerindeki yaratıcı ve yenilikçi eserlerin teşvik edilmesini hedeflemektedir.
Festival, Sinema Araştırmacıları Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenmektedir ve derneğin tüm hakları saklıdır.
MADDE 2: KATILIM KOŞULLARI
1. Katılım Sayısı:
Yarışmanın yapılabilmesi için en az 16 (Kurmaca, Deneysel, Canlandırma ve Belgesel) filmin katılmış ve ön değerlendirmeyi geçmiş olması gerekmektedir.
2. Teknik Koşullar:
Kısa film yarışmasına 35mm’lik ve 16mm’lik filmler ile video tekniği ya da dijital teknoloji ile çekilmiş yapımlar katılabilir. Ancak analog film tekniği ile çekilmiş filmler dijital ortama aktarılmış olmalıdır. Kısa Film Yarışmasında gösterim formatları, festival yürütme kurulu tarafından belirlenir.
3. Film Süresi:
Yarışmaya;
* Belgesel filmler için 25 dakika,
* Kurmaca filmler için 20 dakikayı aşmayan yapımlar katılabilir.
4. Birden Fazla Başvuru:
Yarışmacılar birden fazla eserle başvurabilirler.
5. Katılım Tarihleri:
Yarışmaya, 2023, 2024 ve 2025 yılları içerisinde yapılmış filmler katılabilir. Daha önce herhangi bir festivale, kısa film yarışmasına katılmış olmak ya da bu yarışmalardan ödül almış olmak, yarışmaya katılmaya engel değildir.
6. Başvuru Süreci:
Başvurular www.filmfreeway.com sitesi üzerinden dijital olarak yapılacaktır. Her kategoride ilk 10’a giren eserler için başvuru formu doldurmaları ve geri göndermeleri istenecektir.
7. Altyazı Koşulları:
* Orijinal dili Türkçe olan filmler için İngilizce altyazı,
* Orijinal dili Türkçe olmayan filmler için ise Türkçe ve İngilizce altyazı SRT dosyaları gerekmektedir.
Altyazı bulunmayan filmler değerlendirmeye alınmayacaktır.
8. Gösterim Seçimi:
Yarışmaya katılan filmler arasından 30 film festival kapsamında izleyicilerle buluşacaktır.
9. Konaklama Koşulları:
Finale kalan film sahipleri veya temsilcilerinin konaklama ücretleri festival tarafından karşılanacaktır. Seçilen filmlerin ekiplerinden yalnızca bir kişi, temsilci olarak festivale davet edilecektir.
10. Ödül Töreni Katılımı:
Ödül kazanan eser sahipleri, ödülünü almak üzere ödül törenine katılmak zorundadır ya da bir temsilci göndermelidir. Bu şartı yerine getirmeyen eser sahiplerine, parasal ödül dahil hiçbir ödül verilmez.
11. Başvuru Son Tarihi:
Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 10/04/2025’tir. Şifreli film gönderen yarışmacılar, filmlerini ve şifresini, başvuru için yönlendirilen www.filmfreeway.com adresine yüklemelidir.
12. Koşulları Kabul Etme:
Yarışmacı, online başvuru yaptığında festivalin yarışma şartlarını kabul etmiş sayılır.
13. Koşullara Uymama Durumu:
Başvuru koşullarını yerine getirmeyen filmler, ön elemeyi geçse dahi festival yönetimi tarafından yarışma dışı bırakılabilir.
14. Kategoriler ve Tür Seçimi:
Kurmaca, deneysel, belgesel ve animasyon kategorisindeki filmler başvurabilir. Başvuru esnasında filmin türü seçilmelidir, ancak festival jürisi tüm inceleme ve değiştirme haklarına sahiptir.
MADDE 3: FESTİVAL SEÇKİSİNE DAHİL EDİLEN 30 ESER SAHİBİNİN GÖNDERECEĞİ BELGELER
Festival seçkisine dahil edilen eser sahiplerinin, www.filmfreeway.com adresine filmlerini yüklerken, mail adreslerini de belirtmeleri zorunludur. Mail üzerinden kurulacak iletişim ile başvuru formu gönderilecektir.
Başvuru formunun doldurulması ve geri gönderilmesi zorunludur.
MADDE 4: FESTİVAL KOMİTESİ ÖNERGESİ
Ön seçici kurul, festival yürütme kurulundan ve/veya festival yürütme kurulunun kendisi dışında seçeceği uzmanlardan oluşur. Ön seçimi yapacak olan kurulun üye sayısını festival kurulu belirler. Katılma koşullarına uygun olmayan eserler, ön seçici kurula izlettirilmeyecektir. Finale kalan eserler, ön kurul tarafından belirlendikten sonra festivalin web sitesi üzerinden ilan edilecektir.
MADDE 5: ÖZEL KOŞULLAR
1. Tanıtım ve Arşiv:
Yarışmadan sonra, festival arşivinde bulundurulacak olan kopyaların 60 saniyeyi aşmayacak kısmı, film afişi ya da filmden birkaç kare, tanıtım amaçlı olarak görsel ve basılı medyada gösterilmesini eser sahibi koşulsuz olarak kabul etmiş sayılır.
2. Telif Ücreti:
Finale kalan filmlerin festival kapsamında halka açık yerlerde gösteriminden dolayı herhangi bir telif ücreti talep edilmez.
3. Telif Hakları Sorumluluğu:
Yarışmacı, online başvuru yaptığında, festivalin yarışma şartlarını kabul etmiş olur. Başvuru eserlerinde özgün olmayan müzik, fotoğraf, video vb. içeriklerin telif hakları sorumluluğu, başvuruda bulunan eser sahibine aittir. Filmin yasal sahibi, festival komitesine filmin tamamen yasal ve telif haklarına uygun olduğunu taahhüt eder.
4. Gösterim ve Salon Düzenlemeleri:
Yapımlar, izleyiciye ve seçici kurula, festival yönetiminin uygun gördüğü salonlarda sunulur. Seans, salon ve program değişikliği önerilemez.
5. Oylama ve Ödüllendirme:
Filmlerin oylanacağı ve ödüllendirileceği şartlar, festival komitesi tarafından belirlenir.
6. Başvuru Formu Gönderimi:
Ön eleme sonucunda belirlenecek filmlere ait başvuru formunun doldurulup gönderilmesi sorumluluğu eser sahibine aittir.
7. Jüri Kararları:
Ön eleme jürisinin ve yarışma jürisinin kararları kesindir. Ön eleme sonuçları açıklandıktan sonra, katılımcı filmini geri çekemez.
8. Katılım Ücreti:
Yarışmaya katılan filmlere herhangi bir katılım veya gösterim ücreti ödenmez.
MADDE 6: ÖDÜLLER
Festival yönetimi, festival programına dahil olan filmlerden, gösterim için gerekli teknik özelliklere ve hukuki niteliklere sahip olmayan filmleri gösterim programından çıkarma hakkına sahiptir. Kısa Film Yarışmasına katılan yapımcı, yönetmen, oyuncu ve filme katkısı bulunan diğer kişiler, bu kuralları kabul etmiş sayılırlar.
Bu yönetmelikten, yapıma katkısı bulunan kişileri haberdar etmek, başvuru sahibi olan filmin yasal sahibinin sorumluluğundadır.
Ayrıca, yönetmelikteki değişiklik hakkı, Festival Komitesine aittir.